De vorbă despre cosmetice organice la TVR

Echipa MyOrganic a fost invitată în emisiunea "Un doctor pentru Dumneavoastra" de la TVR din data de 19.12.2018, unde a vorbit despre cosmeticele organice și impactul pe care acestea îl au asupra sănătății noastre și a mediului înconjurător. În video-ul atașat, intre minutele 00.00 si 4.40, puteți urmari intervenția MyOrganic pe acest subiect.

"Nu suntem de speciaitate cu siguranță, suntem utilizatorul uzual, mergem în magazin, întoarcem un produs, ne uităm pe spate și cel mai probabil nu știm să citim și nu înțelegem nimic din acele denumiri extrem de lungi. Poate un indiciu ar fi să evităm acele denumiri care au în conținut metil, propil, izopropil, sulfați. Sufatii apar la rândul lor sub diferite denumiri: poate să fie sodium laureate sulfate sau SLS. Dacă vedem EDTA sau denumiri din acelea cu cifre gen 1-4 Dioxine, trebuie să recunoaștem că ne place spumă, dar ce nu știm noi este că spumă această din produse, fie că este vorba de produse de demachiere sau detergenți vine din acest surfactant care de fapt elimină un benzen care are potențial cancerigen.
Detergenții organici conțin surfactanți – care asigură umectarea țesăturilor și curățarea lor – de natură vegetală, deci nu degradează mediul, nu conțin substanțe pe care le ducem în organism, le inhalăm sau nu conțin reziduuri care sunt preluate de către piele și mai departe sunt transmise în organism. Riscurile sunt de alergii, astm, au potențial cancerigen, afectează sistemul endocrin, hormonal, metabolismul, afectează imunitatea. Detergenții organici în speță conțin uleiuri esențiale, nu conțin surfactanți, fosfați, o mulțime de alte ingrediente de proveniența petrochimica. Practic, sunt mai siguri pentru ce înseamnă sănătatea noastră și arealul pe care noi ni-l creăm și pentru mediu. Eu am observat din ce am folosit ca detergent – există o diferență între rezultatul pe care îl obțin cu detergenții clasici și cu detergenții organici. Ce am observat este de exemplu este că pielea de pe mâinile mele nu suferă.
O greșeală pe care o fac adolescentele vrând să acopere diferite probleme ale tenului – cum ar fi acneea – folosesc straturi peste straturi de machiaj. Ce face machiajul convențional este că blochează porii și, practic, perpetuează problema. Produsele convenționale folosesc tot felul de agenți de uscare care duc la apariția ridurilor și a liniilor fine. Produsele organice ar trebuie să fie alese din, perspectiva mea, pentru că sunt sigure pentru sănătatea noastră, nu conțin produse chimice dăunătoare care se acumulează în sistem și care nu fac decât să adune și să ne expună la declanșarea anumitor boli. Sunt sigure pentru mediul înconjurător și dacă îți dorești un stil de viață sănătos, înseamnă un tot, înseamnă grijă de la ce mănânci până la ce pui pe piele și ce folosești ca produse de curățenie în jurul tău.
Există o temere generalizată sau o prejudecată legată de faptul că produsele organice sunt mai scumpe și cred că pleacă de la mâncare. Fiecare își alege ce accesează, în ce gamă de preț, dacă vrea să nu își modifice coșul de cumpărături, folosește alternative organice, dacă vrea să îl îmbunătățească și să acceseze alte nivele se poate duce către game premium . Ca și la produsele clasice, există produse accesibile și produse premium."