Antrenament împotriva ciupiturilor de insecte

Știți prea bine că sezonul estival care tocmai a început aduce cu sine, pe lângă mult așteptata vacanță, nenumărate ciupituri de insecte. Nu știu cum sunteți voi, dar pe mine, apusul soarelui, în preajma celei mai mici întinderi de apă ma transformă în ținta trofeu a bâzâitorilor țânțari.

Am decis așadar să fac o succintă prospecție pe acest tărâm al repelentelor bio de insecte, daca varianta de a ne înțelege cu vorba bună cu ele nu are rată de succes.

Asemenea îndemnului stewardeselor la începutul zborului, aveți grijă prima data de siguranța dumneavoastră, apoi de cea a acelor care au nevoie să fie asistați, cum ar fi copiii mici. Primii pași demni de luat  în seamă nu implică spray-uri împotriva căpușelor sau spirale anti țânțari, ci doar câteva acțiuni de precauție:

-  dacă aveți curte sau grădină, scăpați de orice găleată sau vas în care stă apă. Dacă este o zonă a curții în care se adună băltoace, trebuie să scăpați de ele, țânțarii sunt atrași ca de un magnet de umiditate.

-  pentru a nu le oferi căpușelor culcuș, taiați iarba scurt și îndepărtați frunzele căzute de pe sol.

-  dacă faceți plimbări cu copiii prin păduri sau iarbă înaltă, încălțați-i cu pantofi care acoperă degetele și băgați pantalonii în șosete înalte. Este nevoie de un mic petec de piele neacoperită pentru o mușcătură de căpușă.

-  în cazul în care vă prinde asfințitul în aer liber și țânțarii își fac cunoscută prezența, îmbrăcați copiii cu haine cu manecă lungă, inclusiv pantaloni.

A sosit momentul să alegem responsabil un produs eficient și sigur pentru familia noastră care să țină la distanță gâzele sâcâitoare. Repelentele de insecte se aplică generos pe pielea copiilor mici și mari, așadar licorile din ele își fac drum nestingherite în sistemul lor. Ce substanțe active există în aceste produse și pe care să le alegem?

În fruntea clasamentului la eficacitate în ținerea la distanța a pisălogilor de țânțari este o substanța denumita DEET (Dietiltoluamid). Aplicarea produselor ce conțin DEET în proporție de 25-30% sunt foarte eficiente până la 60 de ore. Însă care sunt riscurile expunerii noastre și a copiilor mici la această substanță?

EPA (Environmental Protection Agency) ne spune că substanța nu ne expune la riscuri atâta timp cât este folosită conform indicațiilor din prospect, adică nu este folosit des și mult. Alte voci (articole specifice despre toxicitatea repelentelor din U.S. National Library of Medicine și Nature News) spun că DEET-ul irită în mod normal ochii și mucoasele, fără să irite pielea, în unele cazuri (1 la 100 de milioane) poate irita pielea și declanșa accese epileptice.  În mod mai frecvent provoacă insomnii, tulburări de concentrare și psihice. Substanța aplicată pe haine a fost folosită cu rezultate deosebit de eficiente în ținuturile unde bântuie malaria, sau alte boli transmise de țânțari. Să nu mai vorbim despre faptul că trebuie ținut tot timpul departe de copii, fiind foarte periculos dacă este înghițit. Ups! Merită să ne expunem familia acestor riscuri, chiar daca sunt destul de improbabile, oricât de eficient este produsul?

O altă substanță activă eficientă este picaridinul, un compus sintetic folosit de multe decade ca repelent al insectelor. Singurele riscuri constatate sunt iritația oculară, dacă este pulverizat prea aproape de față și, foarte rar, iritația cutanată, în afară de aceste lucruri, doar 6% din produs este absorbit prin piele și este excretat în totalitate.

O alternativă sigură și sănătoasă sunt uleiurile naturale din plante, cele mai des întrebuințate fiind lemon eucalyptus, lemongrass, lavandă, geraniol, mentă, citronella, extracte din plante sau uleiuri esențiale de cedru, soia, ulei de cocos. Majoritatea oferă protecție până la opt ore și sunt sigure pentru a fi folosite pe copii.

Pentru a vă face căutarea mai ușoară, găsiți aici produse organice repelente împotriva mușcăturilor de insecte, pe care sper că le veți folosi cu plăcere!



Surse: https://www.consumerreports.org/insect-repellent/insect-repellent-for-kids/
https://www.scientificamerican.com/article/is-it-true-that-the-deet/?redirect=1
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dietiltoluamid
http://npic.orst.edu/factsheets/PicaridinGen.html