Când vine momentul ca detergenții din casa ta să devină ecologici

Casele noastre intră tot timpul în contact cu detergenți. Avem un detergent pentru geamuri, unul pentru parchet, câte unul pentru rufe, vase, gresie, aragaz, chiuvetă, toaletă și încă alte câteva la care nu m-am gândit încă. Folosim detergenți de când ne-am săturat de săpunul de casă, oțet, spirt și leșie, generații și generații de oameni care și-au curățat casele cum au putut ei mai bine.  Dezvoltarea pieței articolelor de curățare și creșterea cererii pentru produse din ce în ce mai bune au umplut rafturile magazinelor cu miriade de opțiuni, însă cu timpul a apărut și nevoia clientului de a se informa mai bine în ceea ce privește produsele folosite și compoziția acestora. Cât de sănătoase sunt aceste produse cu care ne curățăm casele, farfuriile, hainele bebelușilor noștri? De ce unii dintre noi facem alergii, iritații, avem probleme respiratorii, endocrinologice și câte și mai câte?

Hai să luăm pe rând ingredientele nesănătoase pentru noi dar și pentru mediul înconjurător ce pot apărea în componența detergenților casnici:

-Surfactanții apar frecvent în compoziția detergenților tradiționali, ei sunt agenți care favorizează îmbibarea țesăturilor. Aceștia sunt , de fapt, diferite ingrediente chimice care pot elibera benzen, o toxină corelată frecvent cu apariția cancerului.

-Fosfatul, un element chimic adăugat frecvent detergentului de haine, a afectat grav mediul înconjurător în ultimele decade,  fiind dăunător peștilor și mediului acvatic.

-Vopsele artificiale, aditivi și parfum- acestea  pot cauza reacții alergice sau erupții cutanate.

O mare parte din ingredientele detergenților tradiționali nu sunt intenționate ca să curețe țesăturile, ci doar să le parfumeze și să le înfrumusețeze.

O alternativă responsabilă pentru noi , dar și sustenabilă pentru mediul înconjurător este alegerea detergenților casnici organici. Aceștia nu conțin clor, fosfați sau aditivi nocivi pielii atât de sensibile și de delicate ca a bebelușilor. Ei vor merge de-a bușilea  pe podea, vor băga în gură orice vor găsi pe jos și vor ronțăi bavețica.  Este datoria noastră sa îi ținem în siguranță și când vine vorba de folosirea produselor de igienă. Producătorii de detergenți „verzi” au început prin a face produsele lor mai concentrate, lucru ce este blând cu mediul înconjurător, ingredientele sunt naturale, din surse organice. Acestea sunt mai delicate cu țesăturile,  cu pielea delicată și cu natura.

Alegeți responsabil și informat, recompensa va fi pe măsură.