Cum îți îngrijești corpul după naștere?


Perioada imediat ulterioară nașterii aduce cu sine multe schimbări în viața unei proaspete mame. Perioada lăuziei, debutul și instalarea lactației, pielea care a fost foarte solicitată de pe abdomen, căderea părului, acestea sunt noutăți din această viață pe care ai început-o împreună cu bebelușul tău.

Fiecare în parte are nevoie de o îngrijire specială și este de preferat ca produsele pe care le alegi să fie de calitate cât mai bună și să fie cât mai naturale și sănătoase.

Alăptarea

Îngrijirea corectă a sânilor este o etapă foarte importantă de care e bine să se țină seama pentru a putea a avea o experientă plăcută în perioada alăptării. Se spune că această experiență nu trebuie să doară iar eventualul disconfort poate fi cauzat de probleme de prindere a bebelușului la sân. Mecanismul prin care acestă reușeste să scoată laptele din sân implică multă presiune pe un mamelon deja sensibilizat de schimbările hormonale de la naștere. Peste acest fapt se suprapune frecvența cu care bebeluțul este hrănit, în unele zile se poate să fie nevoie să îl alăptați de peste 10 ori. Pielea mamelonului se va simți rapid iritată de la salivă si tehnica de supt a copilului. Asemenea buzelor iritate și arse de soare sau vânt, pielea sânilor necesită să fie unsă cu produse special concepute pentru așa ceva. Puteți folosi ulei sau cremă pentru ragade sau iritațiiAceste mici zgârieturi sau iritații trebuie tratate din pripă, în acele mici crăpături deranjante se dezvoltă rapid bacterii care pot duce la infecții.

  • Igiena sânilor se face numai cu apa călduță, evită săpunul sau gelul de duș, pentru că astfel vei usca pielea deja iritata și sensibilizată și vei îndepărta secrețiile uleioase de protecție pe care glandele din jurul mameloanlor le produc.
  • Evită cât poți de mult să ștergi prin frecare sânii cu prosopul, doar o tamponare delicată este suficientă, chiar îi poți lăsa să se usuce pur și simplu înainte să te îmbraci.
  • Aplică produse dedicate mamelor care alăptează care să fie din ingrediente naturale, sănatoase și pentru tine și pentru bebelușul tău.
  • Tampoanele speciale pentru alăptat trebuie schimbate frecvent, umiditatea poate produce infecții bacteriene sau fungice.
  • Unguentele topice cu lanolină sunt eficiente pentru vindecarea iritațiilor și sunt inofensive pentru bebeluș.
  • Glandele mamare se vor umfla si vor deveni dureroase dacă alăptarea nu are loc frecvent, la distanțe temporale regulate. Dacă discomfortul este mare, încearcă să masezi delicat deasupra glandei umflate cu buricele degetelor pe care ai aplicat în prealabil un ulei potrivit.

Lăuzia

Este toată perioadă ce începe exact după naștere si se termină în momentul opririi alăptării. Corpul își revine la forma de dinaintea sarcinii în mod natural treptat. Deși la exterior modificarile nu sunt numeroase (lohii, marirea sânilor, vindecarea eventalelor plăgi cauzate de naștere) pe interior se întâmplă foarte multe lucruri concomitent care duc spre recâștigarea parametrilor de la care s-a pornit. Lăuzia debutează imediat după naştere şi se întinde pe o perioadă de 5 - 8 săptămâni. Prelungirea acestei perioade apare la femeile care alăptează şi la care instalarea primei menstruaţii apare după 6 - 7 luni sau mai mult.

Lohiile reprezintă secreţiile organelor genitale pe întreaga perioadă a lăuziei. Ele suferă modificări cantitative în diversele etape ale lăuziei. În fapt, lohiile reprezintă sângele şi secreţiile rezultate din procesele de vindecare ale plăgii placentare precum şi a leziunilor canalului de naştere la care se adaugă lichid amniotic si acel lichid vâscos și albicios cu are e acoperit bebelușul (vernix caseosa). Cantitatea lohiilor este variabilă de la caz la caz, în medie fiind de 1000-1500 ml pe întreaga durată a lăuziei. Scurgerile de lohii mai abundente după actul suptului se datorează contracţiei uterului (reflexul mamo-uterin). Pe parcursul lăuziei cantitatea de lohii scade şi deasemenea apar modificări ale aspectului acestora. După 6 săptămâni de la naştere la femeile care nu alăptează endometrul se reface şi reapar ciclurile menstruale. În această perioadă este nevoie să folosești tampoane speciale pentru lohii, găsesti aici alternative.

Pielea suprasolicitată a corpului, mai ales a abdomenului

Este incredibil cât de elastică se dovedește a fi pielea corpului după asemenea transformări. Cheia pentru a evita vergeturile este să le preîntâmpini, așa că nu uita să bei suficientă apă încă de la începutul sarcinii și să folosești uleiuri și creme naturale pentru a spori elasticitatea pielii. Dacă vergeturile deja au apărut, sunt produse care ajută la vindecarea lor si la ameliorarea cicatricilor.

Căderea părului

Pe cât de frumos și bogat a fost părul tău pe parcursul sarcinii, pe atât de mult va cădea după instalarea lactației. Este un proces natural afectat de reechilibrarea balanței hormonale. Încearcă să ții părul cât mai puțin timp strâns sau ridicat. Șampoanele și tratamentele pentru stimularea creșterii firului de păr te vor ajuta pe parcursul aceste tranziții.

Lăuzia este dificilă pentru unele mămici, fapt provocat de numărul mare de schimbări. Cu răbdare și îngrijirea potrivită, timpul va trece și din această perioadă plină de provocări vor rămâne doar amintiri plăcute :)

Surse:

https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/nipple-care
http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/lactatie_1492
https://www.scribd.com/doc/158977713/INGRIJIREA-LAUZEI-DUPA-NASTEREA-NATURALA-doc
https://www.momjunction.com/articles/tips-take-care-skin-hair-post-pregnancy_0084644/#gref