Decodarea ojelor 3,5,7 free

Unele din voi ar putea considera că lacul de unghii este unul dintre cele mai inofensive produse cosmetice, atâta timp cât nu intră în contact cu pielea sau părul. Însă unghiile sunt permeabile, așa că toate substanțele din ojă ajung în sistemul nostru. Adevărul este că e imposibil încă să fie produsă o oja exclusiv naturală . Însă sunt atâtea substanțe nocive din componența acestora pe care din ce mai mulți producători nu le mai folosesc. Și pentru că nu le mai folosesc, își eticheteaza lacurile de unghii cu textul "3 free","5 free","7 free","8 free". 

Ce înseamnă aceste cifre?

3 free - În componența tuturor ojelor clasice există 3 substanțe foarte toxice. Primul nivel este scoaterea din rețetă a acestora. Ele sunt:
- Dibutyl Phthalate (DBP) - este o substanță ce se folosește în masele plastice pentru a le da flexibilitate, însă poate avea efecte periculoase asupra dezvoltării sănătoase a corpului uman, mai ales atunci când este folosit de adolescente sau fete tinere.
- Formaldehida - se folosește pentru a conserva organisme moarte. Pe lângă asta, este carcinogen.
- Toluenul - este un produs petrochimic foarte toxic cu efecte nocive asupra sistemului reproducator și cauzează amețeală, atunci când este inhalat.

5 free - Toate ojele etichetate astfel nu conțin aceste prime trei substanțe, la care se adaugă încă două:
- Camforul- este folosit în componența ojelor clasice pentru a da luciu și aspect mătăsos. Mai este folosit pentru tratarea răcelilor, însă nu este o substanță recomandată fiindcă poate cauza reacții cutanate alergice, greață și amețeală. Poate, de asemenea, să cauzeze îngălbenirea și uscarea unghiilor.
- Rășină de formaldehida- este un produs reziduu al formaldehidei, pentru care nu s-au facut suficente teste , însă poate cauza alergii cutanate, depigmentare și pierderea senzitivității nervoase.

7 free - Toate ojele etichetate astfel nu conțin cele 5 substanțe despre care am scris mai sus, la care adaugă alte două:
- Ethyl tosylamide- această substanță ajută la uscarea rapidă a ojei pe unghii, însă este considerată o toxică, dezvoltând în consumator rezistență la antibiotice.
- Xylene- este un solvent care ajută oja să se distribuie uniform pe unghii, dar, așa cum banuiați, este toxic si carcinogen.

8 free și mai sus - La cele 7 substanțe se mai adaugă aceasta:
- Triphenyl phosphate (TPHP) - este o substanță chimică ce face oja fexibilă și o face să rămână pe unghii intactă cât mai mult timp, însă produce probleme endocrine.

Mai departe de 8 free lucrurile se diversifică pentru că acestea 8 despre care am scris există în absolut toate ojele clasice. Producătorii care etichetează produsele peste 8 free au scos din componența acestora substanțe care nu erau neapărat în toate lacurile de unghii obișnuite. Printre acestea se numară acetona, parabenii, alcool, produse derivate animale.

Atunci când aveți chef de a vă colora unghiile, mai ales dacă sunteți însărcinate, o alegere sănătoasă de ojă trebuie să fie etichetate cu cel puțin 5 free. Expunerea la aceste substanțe periculoase implică riscuri destul de mari.

Surse:

https://www.nourishedlife.com.au/article/136563/difference-between-free-nail-polish.html

https://mycleancosmetics.com/pregnancy-safe-nail-polish?fbclid=IwAR3H9o3gFQRllOFZm20SLkQVKZgF8CJyuuWwSiXwD-Qw7GNhEeWXFh1R7QE