Dermatita atopică la bebeluși și copii

Termenul de "dermatita atopică" este foarte des întâlnit în vocabularul mamicilor de bebeluși, poate la fel de des ca termenul "colici". Dermatologii vă vor confirma faptul că nu veți putea ști din timp dacă bebeulșul va arăta semne de dermatită atopică. Dar ce putem face totuși când pe pielea lor sensibilă apar primele semne?

Ce este dermatita atopică?

DERMATÍTĂ s.f. 1. Inflamație a pielii; nume generic dat unui grup de maladii inflamatorii ale pielii; dermită
ATÓPIC, -Ă adj. (despre o leziune) care nu are un loc anume
ATOPÍE s. f. hipersensibilitate precoce, specifică omului, cu predispoziție spre anumite manifestări alergice

Definiția acestor trei termeni ne ajută să întelegem ce înseamnă în ansamblu această condiție despre care auzim atât de frecvent. Așadar, avem de a face cu o inflamație a pielii ce nu are un loc specific de manifestare și apare doar la cei care au o predispoziție programată genetic de a dezvolta simptome alergice. Dermatologii spun că este cea mai cunoscută și des întâlnită boală cronică de piele a copilăriei.

Care sunt cauzele?

Cauzele apariției acestei condiții sunt predeteminate genetic, copilul care manifestă simptomele dermatitei atopice provine, cel mai probabil, din părinți ce au avut în copilărie o situație similară sau au avut alergii respiratorii ca astmul sau rinite.

Cum se manifestă?

Debutul manifestărilor este subit, fără vreun declanșator evident – pe pielea bebelușului sau copilului apar zone uscate care îi provoacă acestuia mâncărimi puternice (prurit). Copilul se va scarpina pentru a scăpa de această senzație, agravând acest cerc vicios și provocându-și mici leziuni ce se inflamează și se pot infecta. În general, acele zone în care pielea este intens scărpinată se suprainfectează şi se acoperă cu cruste care capătă un aspect gălbui. Vor dezvolta rapid o erupţie roşiatică, umedă, la nivelul obrajilor, pe gât, trunchi, dar mai ales pe zonele rotunjite ale mânuţelor şi picioruşelor, în zona coatelor şi genunchilor.

Cand poate apărea?

Dermatita atopică își face apariția la unii bebeluși după primele trei luni de viață și dispare până la doi ani. Altor copii le apar simptome începând cu doi-trei ani si durează până la zece ani.

Ce putem face?

Sunt câțiva pași pe care ar fi bine să îi faceți în cazul în care copilul are deja simptomele dermatitei atopice. Aceștia țintesc spre a micșora contactul copilului cu alergenii și a ameliora simptomele:


• Evită baia cu apă fierbinte, care produce vasodilatație si crește senzația de mâncărime și distruge bariera de protecție a pielii. Unii dermatologi spun că igiena exagerată sporește simptomele. Încearcă să alternezi cu zilele în care folosești doar apă calduță, fără niciun produs cosmetic.
• După baie, nu usca îndelung pielea bebelușului si aplică loțiuni emoliente în primele 3 minute, atunci când pielea este încă umedă și apa nu s-a evaporat complet. După baie, pielea trebuie tamponată uşor, nu frecată cu prosoape aspre.
• Produsele de îngrijire a pielii nu trebuie să conțină alcool sau substanțe astringente care usucă pielea.
• Hainele nou cumparate ale copilului trebuie întotdeauna spălate pentru a îndepărta formaldehida și alte substanțe chimice din ele.
• Lenjeria copilului se spală cu detergent lichid, care poate fi îndepărtat mai ușor prin limpezire, comparativ cu cel solid. Folosește detergenţi speciali hipoalergenici, fără balsam, la temperaturi ridicate, şi clătește-le suplimentar.
• Cumpără hăinuţe din bumbac, nu din lână, ţesăturile aspre sau sintetice.
• La schimbarea scutecelor este bine ca bebelușul să fie spălat la chiuvetă şi să se utilizeze cât mai rar şerveţelele umede, dezinfectante. Când se folosesc, acestea trebuie să fie fără alcool, parabeni, parfumuri şi diverse alte componente chimice iritante sau alergizante.

Ce fel de produse sunt indicate?

• Folosește săpunuri cu Ph neutru, fara agenti iritanți, produse destinate pielii atopice.
• Aplicarea loțiunilor hidratante pe baza de ceramide, precum și produsele care conțin uree sunt măsuri care ajută la refacerea barierei tegumentului.
• Lenjeria copilului se spală cu detergent lichid, care poate fi îndepartat mai ușor prin limpezire, comparativ cu cel solid.
• Este bine să se utilizeze săpunuri sau geluri de duş din game cosmetice fără parfum, conservanţi, coloranţi artificiali sau alte ingrediente nocive. După baie, pielea trebuie tamponată uşor, nu frecată cu prosoape aspre.

Vestea bună este că dermatita atopică trece, nu este o problemă trenantă. Pașii enumerați încearcă sa abordeze această condiție din ambele direcții, cea a cauzei (alergiile) și cea a simptomelor. Urmându-i constant, mai ales in perioada rece, când se manisfestă cu precădere, copilul va resimți cu plăcere o ameliorare evidentă. 

Alegeți produse sănătoase pentru bebeluși și copii. MyOrganic își propune să ofere atât mamelor cât si copiilor alternative organice pentru toate produsele cosmetice de care au nevoie.