Gelurile antibacteriene. Sunt ele sigure pentru sănătatea copiilor?

Pune o picătură de gel antibacterian pe mâini și ai scăpat de 99,9% din bacterii. Cu o astfel de promisiune, ajungi să-i strecori copilului în ghiozdan gelul salvator, să îl iei cu tine în parc sau să pui pe raftul de la baie mult mai eficientul săpun antibacterian. Însă cât sunt ele de sigure pentru copii?

Specialiștii susțin ca pot fi foarte periculoase pentru copiii mici. Dacă stăm să ne gândim că unele dintre ele conțin cel puțin 62% alcool (sub 60% nu sunt eficiente), atunci efectele secundare nocive sunt clare. Unele geluri de mâini antibacteriene conțin chiar și 90% alcool etilic.

Studiile au demonstrat că mulți copii s-au îmbolnăvit după utilizarea îndelungată a acestor produse și că mediile ultra curate în primele etape ale vieții unui copil scad imunitatea celui mic.

Copiii mici au tendința de a explora tot felul de lucruri noi, iar dacă micuții "gustă" sau chiar miros acest gel după ce a fost aplicat pe mâini, atunci pot apărea probleme severe.

Una dintre aceste probleme este intoxicația cu alcool. Riscul este cu atât mai mare cu cât acestea sunt folosite în cazul copiilor sub vârsta de 6 luni. Poate că este folosit în cantități foarte mici pe mâinile micuțului, însă dacă este aplicat cu o frecvență mare, riscul creste.

De asemenea, compoziția acestora poate conține anumite substanțe chimice extrem de toxice, care dacă sunt inhalate sau ingerate de micuți pot cauza probleme de sănătate pe termen lung.

Unele geluri antibacteriene nu conțin alcool și folosesc în schimb triclosan. Triclosanul este un agent antibacterian și antifungic și este frecvent utilizat în multe săpunuri și detergenți. Dar știai că este un ingredient activ în pesticide? Triclosanul a fost folosit și ca agent care cauzează formarea bacteriilor rezistente la antibiotice și este capabil să se absoarbă rapid în piele și să ajungă în sânge. Odată ajuns în sânge, triclosanul poate provoca afecțiuni grave, cum sunt cancerul, alergiile, boli neurologice și slăbiciune musculară. Mai mult, este cunoscut că acesta poate cauza infertilitate.

Alternativele sănătoase pentru copii au în vedere spălatul pe mâini corect cu apă și săpun. În acest sens, poate fi folosit Sapunul vegetal cu galbenele sau Sapunul delicat supergras.

Iar atunci când nu este posibil sau nu avem la îndeamnă o sursă de apă, putem șterge mânuțele celor mici cu Servetele umede din gama bio.

Sănătate!

Surse:

https://www.copilul.ro/copii-2-3-ani/siguranta/Gelul-de-maini-antibacterian-sigur-pentru-copiii-mici-a7209.html

https://www.antena3.ro/life/viata-sanatoasa/cat-de-periculoase-sunt-gelurile-antibacteriene-pentru-maini-de-ce-trebuie-sa-iti-tii-copilul-cat-436478.html

https://leacbun.ro/5-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-gelurile-antibacteriene-pentru-maini/

https://www.naturallivingideas.com/antibacterial-soap-dangers/