Cât de necesare sunt loțiunile after sun ?

Urmează câteva luni în care pielea noastră și a copiilor nostri va fi expusă constant razelor solare, o perioadă pentru care este nevoie să ne alegem câteva produse destinate protecției împotriva razelor ultraviolete. Cum facem deci ca aceste luni călduroase să fie plăcute și relaxante, fără a avea grija arsurilor solare și a disconfortului cauzat de acestea?

Cremele cu protecție solară sunt o necesitate acum mai mult ca niciodată. Efectele expunerii la soare fără cremă de protecție sunt categoric devastatoare. Pentru a putea face o alegere informată, puteți citi despre filtrele solare minerale aici.

Ca să puteți dormi liniștiți noaptea (sau pe plajă, unde vă face mai mare plăcere), pe lângă aceste creme atât de necesare, mai este nevoie de un produs care vă calmează pielea expusă la soare,  loțiunea after sun.

O greșeală foarte frecventă este aplicarea unei loțiuni cremoase, nutritive sau pe bază de ulei pentru a liniști neplăcerea arsurilor, însă efectul va fi exact opus celui scontat, substanțele grase formează pe loc o peliculă eficientă care nu permite căldurii să iasă din țesuturi și nici umidității de care aveți nevoie să intre în piele. Loțiunea ideală after sun este gelul hidratant răcoros cu un conținut ridicat de apă, iar ingredientul cel mai eficient din loțiune este aloe vera.

Această plantă are efect rapid de scădere a temperaturii din piele, de calmare a roșeții și scădere a discomfortului, pe lângă faptul că hidratează din abundență când este aplicată. Pe lângă aceste caracteristici recomandate, este extrem de important să alegeți produse ce conțin ingrediente puține, ideal naturale sau chiar bio. Multe ingrediente sintetice vor cauza și mai mult disconfort pielii agresate de razele soarelui.

Imaginați-vă acum că sunteți pe nisip, soarele strălucește puternic, pielea este încinsă, privirea începe să vă joace feste, mintea caută cu înfrigurare o metodă de răcorire a întregului corp. Efectul pe care îl are loțiunea after sun după expunerea la soare ore îndelungate este similar cu o baie mult așteptată și răcoroasă în mare.

Expunerea îndelungată la soare aduce cu sine această senzație de supraîncălzire, de piele care este roșie și te "ține". Senzația este cauzată de inflamarea capilarelor superficiale, fapt ce duce spre neplăcuta apariție a arsurilor solare. Acestea pot fi minore, de cele mai multe ori, însă sunt și cazuri în care sunt mai grave și este nevoie să fie ameliorate simptomele acestora. Este un fapt cunoscut că nu poți repara o arsură cutanată, odată întâmplată. Arsura solară reține o temperatură ridicată captivă în epidermă, fapt care aduce cu sine deshidratarea. Durerea ce apare la nivelul pielii este cauzată de producerea unor proteine in urma unui proces inflamator. Numarul acestora poate fi redus rapid  prin doi pași necesari: răcorire și hidratare.

Primul lucru pe care îl puteți face este o cadă răcoritoare, în locul unui duș, așa cum suntem tentați. Apa ce cade din duș sporește disconfortul de la nivelul pielii ce suferă chiar de o arsură lejeră, pe când apa din cadă este exact de ce aveți nevoie, de răcorire si calmare. Apoi aplicați cât mai rapid, chiar daca nu aveți nici un disconfort, loțiunea after sun. Durează până la 6 ore să apară primele simptome ale arsurii solare. Daca loțiunea este aplicată la scurt timp după de v-ați intors de la plajă, procesul inflamator se încetinește și nu mai avansează.

Să aveți vacanțe lipsite de neplăcerile arsurilor solare!

Surse:

https://www.telegraph.co.uk/beauty/skin/aftersun-really-necessary/
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/aftersun-when-use-how-often-sunburn-skin-aloe-vera-a8393806.html
https://www.menshealth.com/uk/style/a759077/sunburn-the-treatment-and-after-sun-you-need/