Rufe albe și natură protejată

Când vine vorba de păstrarea albului rufelor noastre, primul remediu la care foarte mulți dintre noi apelăm este clorul sau alternativele care daunează grav mediului înconjurător, dar mai ales sănătății noastre.

Gazele emanate de aceste produse sunt inhalate de toată familia, astfel ne expunem unor riscuri care pot fi foarte ușor evitate.

Hai să vedem care ar fi alternativele ecologice și fără riscuri pentru sănatatea întregii familii, inclusiv a animalelor de companie, pentru a păstra textilele
albe, dezinfectate și fără pete:

1. Apa oxigenată

Peroxidul de hidrogen, cunoscut sub numele de scenă Apă oxigenată poate să vă țină așternuturile albe și orice haine care au început să aibă nuanțe de gri sau galben. Expus la lumină, poate să fie magicianul șuvițelor blonde de păr, dar devine și un înălbitor eficient, inofensiv pentru mediu. Folosiți în mașina despălat o cană cu o concentrație de 3%, în compartimentul pentru înalbitor. Nu puneți direct apă oxigenată pe haine colorate și uscate, doar pe haine deja inmuiate, dacă le veți spăla manual.

2 Bicarbonatul de sodiu

Prea cunoscutul bicarbonat de sodiu, existent în bucătăria celor care il și folosesc la gătit, se arată din nou folositor. Adăugați jumătate de cană de bicarbonat de sodiu direct în cuva mașinii de spălat de rufe albe, acesta este un înălbitor eficient cu hainele și blând cu mediul în care se deversează apa după spălare.

3 Inălbitorul pe bază de oxigen

Este mult mai delicat cu mediul și cu sănătatea noastră decât clorul și scoate petele de pe haine rapid. Comparativ cu clorul, inalbitorul pe bază de oxigen actionează mai lent, așadar este nevoie ca rufele să stea la inmuiat cu acest produs câteva ore înainte de a fi puse la mașina de spălat. Cele mai puternice sunt produsele pudra, care se activează în contact cu apa.

4. Oțetul

O altă alternativă este oțetul distilat, pe care îl diluați în apă căldută într-o proporție de 1/6. Lăsați rufele la înmuiat peste noapte în această soluție de oțet diluat, apoi spălați hainele în mod normal.

5. Lămâia

Lămâile au același efect acid asupra rufelor ca oțetul și inalbește țesăturile ce nu mai au coloarea albă de la început. Adăugați o cană de suc de lămâie în mașina de spălat pentru a avea hainele albe din nou.

6. Expunerea la soare

Încercați cît de des puteți să uscați rufele la soare, razele UV au efect de decolorare, astfel textilele se albesc dacă sunt expuse razelor solare cât mai mult timp.

Pentru eliminarea petelor încăpățânate de pe haine sau canapele, covoare, puteți încerca această rețetă. Amestecați într-un borcan:
- o lingură de detergent de vase ecologic
- două linguri de bicarbonat de sodiu
- o lingură de apă oxigenată
Aplicați pe pată și frecați cu o periuță de dinți apoi limpeziți.

Piața produselor naturale și biologice vă pune la dispoziție multe produse cu ingrediente prietenoase cu mediul, fără chimicale agresive cu alergiile respiratorii ale copiilor. Găsiți inalbitori organici și produse pentru scos petele pe MyOrganic.

Surse:

https://www.thespruce.com/green-substitutes-for-chlorine-bleach-2145990
https://www.onegreenplanet.org/lifestyle/diy-natural-stain-remover/