Știai că se poate și fără acetonă?

Se poate ca cea mai mare problemă a lacurilor de unghii să nu fie nici pe departe doar ce conțin, ci dizolvantul cu care le îndepărtăm.

Termenul de acetonă a ajuns să fie folosit, asemenea Xeroxului pentru mașina de copiat, atunci când ne referim la dizolvantul pentru ojă. Pe cât de eficientă este acetona pentru a îndepărta rapid lacul de unghii, pe atât de nocivă este pentru sănătatea noastră. Efectele acestea sunt facilitate de faptul că suprafața unghiei este poroasă, așadar ce ajunge pe suprafața ei va ajunge fără îndoială în sistemul nostru. Pe lângă acest aspect, și lacurile de unghii și dizolvanții conțin substanțe ce sunt foarte volatile și gazele degajate sunt ușor de inhalat.

Hai să vedem, pe scurt, care sunt efectele negative ale acetonei:

- usucă unghiile și le face să se exfolieze, devenind casante. Solventul este așa de eficient, încât scoate odata cu oja și filmul de grasime protectoare de pe unghii și de pe pielea din jurul unghiilor. Ați văzut că unghiile rămân albicioase dupa folosirea acetonei? Înseamna că aceasta le-a uscat foarte tare.
- poate cauza reacții cutanate ca alergii, dermatite de contact, bășici, arsuri, înroșire a pielii sau edem.
- expunerea îndelungată la acetona din lacurile de unghii și din dizolvant poate povoca probleme grave respiratorii, imunitare, endocrinologice.

Dacă unghiile vă sunt afectate de aplicarea îndelungată a gelului sau a manechiurii constante cu oje clasice, poate a sosit momentul să le oferiți un moment de respiro și să le tratați cu blândețe:

- folosiți o cremă pentru cuticule
- încălziți un sfert de cană de ulei de măsline până ajunge la temperatura corpului uman și scufundați unghiile în acest ulei timp de 15 minute pe zi timp de o lună pentru a le rehidrata
- consumați alimente bogate in Biotină, cum este avocado, ouă, nuci, seminte, somon, conopidă, cartofi dulci. Biotina este vitamina B7, asociată cu ungii, păr și piele sănătoase.
- folosiți mănuși de protecție când spălați vase sau faceți menaj, detergenții clasici conțin chimicale foarte agresive pentru piele și unghii. Vă puteți proteja unghiile și de produsele cosmetice clasice de coafat, cum este fixativul sau spuma de păr.

Dizolvanții fără acetonă organici conțin alți solvenți, cum sunt ethyl acetate, isopropyl alcohol și propylene carbonate, care sunt eficienți pentru îndepărtarea lacurilor de unghii, nu la fel de eficienți ca acetona, dar nu ne expun la riscurile majore de sănătate aduse de aceasta. Pe lângă acești solvenți mai puțin agresivi, dizolvanții organici conțin substanțe care ajută la păstrarea hidratării unghiilor, cum ar fi diferite uleiuri bio, glicerină sau pantenol.

Despre lacurile de unghii organice am mai scris, anume despre decodarea substanțelor din ojele 3, 5, 7 free. Substanțe extrem de nocive, chiar otrăvitoare, ca formaldehyda, phthalați, acetona, toluenul și benzophenoni lipsesc din compoziția celor mai multe, însă unii medici nu recomandă folosirea ojelor de unghii de către femeile însărcinate deloc pe perioada gravidității.

Pe MyOrganic găsiți dizolvanți fără acetonă și o paletă foarte generoasă de culori de lacuri de unghii 3,5,7 sau chiar 8 free!

Surse:

https://www.self.com/story/to-acetone-or-not-the-healthie
https://www.livestrong.com/article/157212-cures-for-acetone-damaged-nails/
https://www.healthline.com/health/acetone-poisoning
https://thetransformedwife.com/dangers-of-nail-polish-and-nail-polish-remover/