Știați ce riscuri implică cremele solare pe care le folosim?

Fiecare produs de protecție solară are un factor de protecție UV numit SPF (solar protection factor), iar acest factor de protecție este obținut cu ajutorul unor substanțe cu rol de filtre UV.

În ce proporție protejează?

Cele mai comune produse de protecție solară care se găsesc în comerț au: 
- SPF 15, care blochează 93% din razele UVB 
- SPF 30, care blochează 97% din razele UVB 
- SPF 50, care blochează 98% din razele UVB.

Când devin toxice?

Există o listă aprobată de 27 filtre UV care pot fi folosite în sigurantă, pană la o anumită concentrație, în produsele de protecție solară. Aceste substanțe cu rol de filtru UV (protecție solară) pot deveni cu usurintă toxice pentru corp atunci când concentrația maximă admisă este depăsită. Acest lucru se poate întâmplă cel mai des atunci când o persoană folosește mai multe produse cosmetice într-o singură zi care, la rândul lor, pot conține aceste filtre UV, cum ar fi loțiuni de corp, uleiuri de plajă, fond de ten, loțiune după bărbierit, șampon, balsam/mască pentru păr, farduri pudra/pastă, creme anti-imbătranire, alte creme, unguente, rujuri etc.

De ce să fim atenți? 

Tot mai multe studii (din Suedia și SUA) arată că toxicitatea substanțelor din filtrele UV sunt responsabile de producerea a tot mai multor forme de cancer. Aceste substanțe sunt absorbite prin piele în corp și ajung la nivelul organelor vitale (pancreas, ficat, aparat uro-genital, cardiovascular etc.) care pot suferi schimbări negative. Prin procesul de excreție, majoritatea substanțelor se regăsesc în urină sau chiar în laptele matern. 
Majoritatea acestor substanțe sunt relativ noi și se desfăsoară în continuare studii pe ele. Din acest motiv, incă nu se cunosc efectele negative ale filtrelor UV din produsele de protecție solară pe termen lung asupra corpului uman. 
Când folosești produse cu factor de protecție solară care conțin una sau mai multe substanțe cu rol de filtru UV, trebuie să știi că există un risc mare de producere al unor alergii sau iritații.

Ce poți face?

Pentru a evita efectele negative ale filtrelor UV din produsele de protecție solară, alege produse cosmetice cu ingrediente pe care le înțelegi și produse care conțin cât mai multe ingrediente naturale. Produsele care conțin filtre, care crează o barieră fizică și nu sunt absorbite de piele, cum ar fi Oxid de Zinc și Dioxid de Titan, au o protecție solară foarte bună.

Aruncă o privire peste produsele recomandate mai jos!

Sursa: http://www.infopub.ro/efectele-negative-ale-filtrelor-uv-din-produsele-de-protectie-solara/