Mămicile știu cum își pot împrieteni bebelușii cu Soarele !

Copiii nostri au nevoie de soare, la fel ca și noi, adulții. Însă, pe lângă beneficiile lui evidente, soarele are și o latură nocivă, de care este nevoie să  protejăm copiii aflați la o vârstă fragedă.

Efectele pozitive ale razelor solare asupra noastră sunt vizibile imediat: îmbunătățirea rapidă a dispoziției și a energiei, atât la copii, cât și la adulți și bătrâni. Schimbarea se datorează secreției de serotonină din creier, de unde și starea de bine instantanee. Vara este anotimpul în care serotonina are nivelul cel mai crescut.
Soarele tratează Tulburarea afectivă sezonieră, cauzată de lipsa de lumină din anotimul rece. Simptomele sunt: somnolență, dificultăți de relaționare, mâncatul obsesiv, oboseală și dispoziție proastă, care sunt mult mai rar semnalate vara. Stresul scade ca rezultat al expunerii la soare, somnul se îmbunătățește.
Despre nevoia de vitamina D cu siguranță ați auzit și despre aportul pe care îl are soarele în producerea naturală a acestei vitamine necesare sănătății oaselor. Doar 15 minute zilnic de expunere la soare sunt suficiente pentru a asigura producerea dozei minime de vitamina D.

Efectele negative ale expunerii la soare sunt:
- arsurile cutanate
- îmbătrânirea prematură a pielii
- cancer de piele
- afectarea retinei oculare
- insolație
- alergii cutanate de la căldură

Copiii mici și bebelușii au nevoie de protecție constantă, fiind expuși riscului de a se deshidrata mult mai rapid decât adulții, pe lângă tote celelalte riscuri enumerate. Pielea lor delicată conține un nivel scăzut de melanină, așadar pot suferi arsuri solare și se pot insola mai ușor și mai frecvent decât adulții. De asemenea, copiii blonzi sau roșcați, cei cu pielea deschisă la culoare, cei cu ochi albastri sau verzi si cei cu pistrui sunt mai expuși riscurilor de arsuri solare și insolație.

Aparent este o corelație între numărul arsurilor solare și riscul apariției cancerului de piele, așadar este obligatorie prevenirea acestor arsuri.

Simptome arsurilor solare sunt evidente:
- roșeață
- usturime
- durere localizată

Atunci când temperatura este ridicată și este intervalul orar în care razele uv sunt cele mai puternice, urmați aceste sfaturi:
- cautați să stați cu copiii și bebelușii la umbră (parasolar pentru landou și cărucior, umbrar, umbrelă), parasolar pe geamurile din spate ale mașinii.
- îmbrăcați copiii cu haine lungi, subțiri, largi, din fibre naturale și culori deschise.
- folosiți pălărioare cu boruri largi și ochelari de soare pentru a le proteja ochii și pielea delicată de pe față.
- hidratați copiii des.
- folosiți cremă cu protecție solară cu nivel de protecție începând cu 30, special concepută pentru bebelușii cu vârsta de cel puțin 6 luni și copii, pe care este nevoie să o reaplicați des, mai ales dacă aceștia intră în apă.

Medicii pediatri și autoritățile în domeniul pediatriei spun că nou-născuții și bebelușii până în 6 luni nu trebuie expuși deloc la soare și nici unși cu produse cu protecție solară. Acesta este un subiect pe baza căruia au avut loc multe dezbateri. De ce nu este recomandată protecția solară pentru pielea bebelușilor? Motivul invocat este componența chimică a produselor și doza mare de produs pe care pielea acestora o absoarbe, comparativ cu cea a adulților și a a copiilor mai mari. Un alt motiv este faptul că aceste creme nu sunt concepute pentru a fi înghițite, iar bebelușii pot oricând să "guste" din curiozitatea lor nativă produsul de pe pielea mâinilor sau chiar a picioarelor. Oricât de sănătoase am alege aceste produse, ele nu au fost concepute pentru a fi comestibile.

Filtrele uv recomandate din produsele cu protecție solară cu risc scăzut alergic pentru copii sunt:
-dioxidul de titan - reflectă și blochează razele UVA și UVB, dar oferă o protecție mai scăzută decât oxidul de zinc.
-oxid de zinc - absoarbe și blochează razale UVA și UVB așadar oferă o protecție foarte mare.

Iată câteva recomandări cu filtre solare concepute special  pentru copii.

Înainte de a aplica pe tot corpul copilului tău noua cremă cu protecție solară, fă un test de toleranță pe o zonă mică și așteaptă cîteva ore pentru a evita eventualele reacții alergice.

Mămicile informate știu cum să facă pentru a împrieteni bebelușii cu razele soarelui nu doar pe timpul verii: câteva produse bine alese cu filtu solar și grija lor maternă pot face minuni!

Surse:
https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/children/oh-baby
https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/children/infants
https://kidshealth.org/en/parents/sun-safety.html
https://www.unitypoint.org/livewell/article.aspx?id=9a64f6ba-8855-44dd-82d7-fe32b00f4e06
http://www.healthcommunities.com/sun-safety/harmful-effects-of-the-sun.shtml