Tot ce ai vrut să știi despre pasta de dinți (dar ți-a fost teamă să întrebi)

Îngrijirea danturii începe la câteva luni după naștere, la primele semne de apariție a dinților bebelușului. Oferta de produse este enormă, așadar cum să alegi ceva sănatos și potrivit pentru tine și copilul tău?

Sunt câteva ingrediente ce apar cu recurența în componența pastelor de dinți pe care e bine să le evităm complet când alegem acest produs pentru copiii noștri. Uite ce trebuie să urmăriți din lista de ingrediente.

Începând cu apariția primilor dinți până la vârsta de 3 ani, copii nu ar trebui să folosească pasta de dinți cu fluor,  chiar deloc. După această vârstă, pasta de dinți pe care ei o folosesc nu trebuie să despășească dimensiunea unui bob de mazăre la o spălare.

Fluorul este folosit în pasta de dinți clasică pe motivul eficienței în combaterea apariției cariilor, însă părerile sunt împarțite referitor la acest lucru. Din păcate, calitatea fluorului ce ajunge în apa potabilă, în pasta de dinți și în multe produse din comerț nu este aceași calitate cu a fluorului din tabelul lui Mendeleev. Acela este element natural, spre deosebire de ce rezultă din industria prelucrării aluminiului și a fertilizatorilor.

„Aportul optim” de fluor din punctul de vedere al echilibrului dintre efectul de prevenire a cariei dentare si riscul apariției fluorozei dentare a fost stabilit a fi cuprins în intervalul 0,05 – 0,07 mg F/ kg corp/ zi. Fluoroza dentară se manifestă prin apariția unor pete albe în smalțul dinților definitivi, cei mai afectați fiind incizivii superiori. Aceste pete pot apărea după inghițirea unei singure doze substanțiale de fluor, cât și după expunerea repetată pe termen lung la doze mici. Dentiția definitivă este mult mai afectată de fuoroză din cauza faptului că dinții de lapte de formeaza în perioada intrauterină, când placenta maternă funcționează ca un filtru eficient al substanțelor dăunătoare din sistemul mamei. În sistemul bebelușilor intră cantitați mici de fluor costant, principala sursă fiind apa cu care este facut laptele praf din biberon. Efectele pe termen lung  ale acumulării fluorului în corp sunt devastatoare: de la osteoporoză, Alzheimer, la probleme renale și tulburări de somn.

Unele paste de dinți pentru copii mai conțin silica rehidratată (dioxid de siliciu) care are un efect abraziv si ajută la îndepărtarea tartrului. Se pare că acest beneficiu vine la pachet cu o problemă, anume că împiedică remineralizarea smalțului dinților.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) este un surfactant care face consistența pastei mai groasă și  datorită lui, aceasta face spumă. Însă un lucru neplăcut este faptul ca acest SLS scade din efeciența fluorului, deci aceste două ingrediente nu sunt eficiente împreună.

Despre tricolosan am mai scris câte ceva de curând, îl găsiți în majoritatea pastelor de dinți din comerț, este agent antibacterian destul de nociv, creând la rândului lui bacterii rezistente la remedii clasice.

Coloranții artificiali nu aduc niciun beneficiu, in afară de cel estetic. Sunt compuși sintetici nocivi de care ar fi bine să scapați rapid, alegând pastă de dinți pentru copii fără așa ceva în componență.

Atenție sporită la îndulcitori, zaharina există în cantități prea mici în pastă de dinți pentru a fi nocivă copiilor, însă frecvența cu care este folosită îi obișnuiește pe aceștia cu gustul dulce artificial  prea devreme.

Unul dintre argumentele cel mai frecvent utilizate de producătorii de pastă de dinți clasică este că aceasta nu intră în sistemul nostru fiindcă nu se înghite. Cu alte cuvinte, orice mizerii ar conține produsele lor, acestea sunt îndepărtate prin clătire. Cum rămâne însă cu faptul că țesurile ce acoperă tot interiorul gurii, inclusiv gingiile, sunt extrem de absorbante? De câte ori nu v-au sângerat gingiile în timpul periajului, chit că foarte puțin? Este nevoie de o mică zgârietură pentru ca toate substanțele din pastă de dinți să pătrundă în organism.

De ce să alegem un produs de supermarket saturat de ingrediente artificiale care sunt necesare doar pentru a-l conserva un timp mai lung sau îl colorează și îl fac mai spumos?

Pentru remineralizarea dinților vostri și ai copiilor vostri puteți încerca aceasta rețetă DIY  ușoară, pe  bază de plante, din ingrediente naturale și vegetale:

Ingrediente:

  • 50 ml apă distilată, pură
  • 3  linguri de argilă bentonite
  • ¼ linguri de extract pulbere de stevia sau  2 linguri de xylitol powder (care are efect de prevenție a cariilor)
  • 1/4 linguri de spirulină pulbere
  • 1/8 linguri de bicarbonat de sodiu
  • uleiuri esențiale după preferință (mentă, lămâie, lime, grapefruit, tea tree, scorțișoară) 30 de picături în total.

Metodă:

Se amestecă toate pulberile, apoi se adaugă uleiurile esențiale. Ultima este apa distilată, în funcție de cât de densă preferați să fie pasta.

Se  introduce într-un tub cu capac sau un recipent potrivit.

Concluzia este că nu tot ce se vinde este benefic organismului nostru, cu precădere produsele în care se investesc sume astronomice pentru publicitate. Un produs pe care îl folosesc copiii de la vârste foarte fragede nu are de ce să conțină ingrediente  indescifrabile. Copiii se vor obișnui cu gustul produselor pe care li le dăm. Rămâne în responsabilitatea noastră să prevenim și să le protejăm dantura de la apariția primului dinte.