Uleiurile organice

In prezent avem la dispozitie o gama larga de unturi si uleiuri vegetale, naturale sau organice. Pot veni in forma lichida sau solida, acestea din urma devenind lichide in contact cu temperatura corpului. Uleiurile vegetale au o structura moleculara delicata, astfel incat patrund mai usor in piele, fara sa obtureze porii.

Este bine stiut faptul ca uleiurile sunt folosite inca din antichitate. Spre exemplu, Romanii isi fabricau tot felul de creme si lotiuni, majoritatea combinand ingrediente derivate din plante pentru a lupta impotriva ridurilor, a petelor provocate de soare sau a pistruilor.

De ce sa folosim uleiurile vegetale cosmetice, naturale sau organice?

Uleiurile sunt bogate in elemente antioxidante si protectoare, furnizeaza pielii vitaminele nutritive necesare, mentin elasticitatea, lasand pielea neteda si catifelata.
Uleiurile sunt produse cosmetice multifunctionale, practic un singur produs poate fi utilizat pentru ten ca demachiant, pentru hidratarea tenului si a zonei din jurul ochilor, pentru prepararea mastilor nutritive. In plus acelasi ulei poate fi utilizat pentru corp si par.
Sunt ideale pentru bebelusi si pentru femeile insarcinate, prevenind vergeturile si petele de hiperpigmentare.
Desi avem tentatia sa credem ca uleiurile, fiind grase, sunt potrivite doar pentru tenurile uscate, in realitate, uleiurile sunt foarte bune si in cazul tenurilor grase, iar pentru cele sensibile constituie cea mai neutra forma de hidratare, regenerare si combatere a efectelor radicalilor liberi, care duc la imbatranirea pielii.
Asadar, din multitudinea de uleiuri, exista cel putin un ulei potrivit pentru fiecare tip de ten.

Recomandari generale de aplicare:

  • Aplicati uleiurile dupa dus, cand pielea este umeda si porii deschisi. In felul acesta uleiul impreuna cu apa vor crea o emulsie la nivelul tenului care ajuta la o absorbtie profunda, fara a ramane urme grase pe ten sau corp, efectele vazandu-se mai repede daca se respecta o rutina zilnica. 
  • Pentru rezultate optime, e bine ca pe durata noptii sa aplicati pe fata doar cateva picaturi de ulei vegetal (fara crema), in schimb, in timpul zilei, actiunea sa poate fi completata cu o crema hidratanta.
  • Aplicarea uleiului trebuie urmata de un masaj bland. Masajul incalzeste usor pielea ajutand uleiul sa patrunda mai repede in piele.
  • Puteti combina 1-3 uleiuri odata, dupa preferinta, adaugati 1-2 picaturi din fiecare. Nu combinati cantitati mari, ci mai bine testati si vedeti ce vi se potriveste cel mai bine.
  • Pastrati uleiurile la rece sau in frigider. Lasati pe etajera doar cantitati mici, sa spunem pentru o saptamana.
  • Atentie la alergii: trebuie sa efectuati un test de sensibilitate inainte de a folosi un ulei constant. Aplicati o singura picatura la incheietura mainii si lasati sa actioneze 5 minute. Daca pielea nu se irita, puteti sa il folositi fara probleme. Acest pas trebuie urmat de fiecare data cand folositi un ulei esential sau un amestec nou.


Surse:
https://ligiapop.com/2012/08/27/uleiurile-organice-in-cosmetica/
http://pronaturissimo.blogspot.ro/2013/02/cum-folosim-uleiurile-pentru-ten.html
http://organicka.ecosapiens.ro/uleiuri-pentru-ten/
http://dailyronews.blogspot.ro/2012/09/uleiurile-organice-in-cosmetica.html
http://cosmetice-din-natura.blogspot.ro/2013/05/de-ce-sa-folosim-uleiuri-naturale-in.html